Motie over Duifhuisstraat aangenomen:

SINT-MICHIELSGESTEL – Er moet nu snel een plan komen voor hoe inwoners van de gemeente Sint-Michielsgestel kunnen meepraten over nieuwe plannen in hun dorpen. GroenLinks/PvdA vroeg zich in de laatste raadsvergadering opnieuw hardop af waar het plan blijft. De gemeenteraad heeft al een jaar geleden gevraagd om een Participatiebeleid, maar er ligt nog niks.

‘We vieren vandaag een treurig jubileum’, zei fractievoorzitter Sam Goossens naar aanleiding van het feit dat de gemeenteraad een jaar geleden al vroeg om spelregels voor het meepraten van inwoners. ‘Het College geeft dus duidelijk weinig prioriteit aan dit onderwerp.’
‘Hoe moeilijk kan het toch zijn om dat beleid te maken’, aldus Adriaan van der Maarel. Hij had met even Googlen van 10 gemeenten het participatiebeleid gevonden. ‘We hoeven hiervoor in Gestel echt niet het wiel opnieuw uit te vinden. Er liggen al veel voorbeelden, laten we daar op een slimme manier zaken van overnemen.’
De aanleiding van de discussie was het bouwplan aan de Duifhuisstraat in Gestel. Enkele omwonenden vinden dat het overleg met hen daarover niet goed is gevoerd. In de raadsvergadering van oktober vorig jaar kon wethouder Mathijssen daarvoor geen duidelijke verklaring geven, waarop de gemeenteraad hem vroeg met de omgeving in gesprek te gaan. Dat gesprek heeft de tegenstanders van het plan niet over de streep getrokken. Bovendien was de ontwikkelaar niet betrokken bij die nieuwe gesprekken.
De zoveelste keer dat overleg met de omgeving niet goed gaat, concludeerde Sam Goossens. De discussie over windturbines, het bouwplan aan de Veldstraat in Den Dungen, de Christinastraat in Middelrode, de Rietstok in Gemonde en nu dus de Duifhuisstraat. Het zijn slechts enkele voorbeelden.
Adriaan van der Maarel diende een motie in die ervoor moet zorgen dat in ieder geval tijdens het bouwproces de communicatie met de omgeving op een goede manier gaat verlopen. De ontwikkelaar moet ervoor zorgen dat de buurt op een goede manier op de hoogte wordt gehouden van de bouwwerkzaamheden. En de aannemer moet makkelijk bereikbaar zijn voor eventuele vragen of klachten. De motie werd door de hele gemeenteraad gesteund.
Volgens Sam Goossens moet het College goed in spiegel kijken als het gaat om het project aan de Duifhuisstraat. Zelfreflectie is een belangrijke eigenschap voor een bestuurder. Het is te hopen dat het college hiervan leert en snel verbeteringen laat zien.
Voor GroenLinks/PvdA is in gesprek gaan met inwoners, luisteren en dan pas handelen een van de belangrijkste opdrachten voor de gemeente de komende jaren. Dit is een van de belangrijke onderwerpen in het kersvers geschreven Doe-Programma van beide partijen.
Voor meer informatie: Sam Goossens: SamG_94@live.nl

Sam Goossens