GroenLinks/PvdA blij met komst duurzaamheidslening

GroenLinks/PvdA heeft in de laatste raadsvergadering volmondig ingestemd met de  duurzaamheidslening voor inwoners, stichtingen, verenigingen en het MKB. Dit geeft een positieve impuls aan de energietransitie en de gemeente helpt hiermee inwoners om te verduurzamen en energie en dus ook geld te besparen.

De bestaande duurzaamheidslening voor particulieren wordt uitgebreid met een speciale verzilveringslening voor 57-plussers, waarmee inwoners op leeftijd hun huis levensloopbestendig, duurzamer en groener kunnen maken. Adriaan van der Maarel, fractievoorzitter van de GroenLinks/PvdA-fractie noemde dit een echte aanwinst ten opzichte van de regeling die al bestond.

Aanwinst

De tweede aanwinst is dat nu ook MKB-bedrijven – na een voorstel van D66 bedrijven tot 50 medewerkers, stichtingen, verenigingen en VVE’s gebruik kunnen maken van de regeling. Hiermee kunnen dus bijvoorbeeld ook sportclubs, KBO’s en de middenstand makkelijker hun pand verduurzamen en daarmee hun energierekening verlagen. De regelingen bestaan uit leningen die in termijnen worden terugbetaald. Ze kosten de gemeente daarom vrijwel niets.

Praktische aanpak
“Een heel mooi voorbeeld van een praktische aanpak waarmee direct energie en CO2 kunnen worden bespaard, die ook nog eens goed is voor de energierekening”, zei Van der Maarel. Hij vindt dat de gemeente alles op alles moet zetten om een bijdrage te blijven leveren aan de energietransitie. “We zien iedere dag hoe moeilijk het is om van fossiele energie af te komen. Alle kleine beetjes helpen en daar is deze regeling een voorbeeld van.” Voor GroenLinks/PvdA is verduurzaming een van de prioriteiten. Waar mogelijk moeten in de gemeente initiatieven worden genomen en gestimuleerd om duurzame energie op te wekken en energie te besparen. Ondanks de stijgende energiekosten kan de energierekening zo toch betaalbaar blijven. “Het is belangrijk dat de gemeente de inwoners concreet helpt bij het nemen van de maatregelen en de weg wijst naar regelingen om die te financieren”, aldus Van der Maarel.